Edman begint

EDMAN BEGINS, HET VERHAAL VAN EEN KUSSENGEVECHT

Edman begins, een pakkende titel voor een avonturenserie? Kunstenaar Ed van der Hoek gebruikt de fotosite Flickr om zijn kunst te presenteren aan een wereldwijd publiek. Er zijn veel kunstenaars en fotografen te vinden op dit platform. Alleen kijken er daar ook individuen mee die minder goede bedoelingen hebben ....

 

FLICKR

Om me te presenteren plaatste ik, Ed jarenlang kunst op Flickr. Dat is een site voor fotografen en kunstenaars om daar hun beeltenissen te etaleren. Flickr komt echter voor op een lijst waar je als site niet op wil staan: de top 10 grootste hacks in de geschiedenis. Russische hackers braken in bij moederbedrijf Yahoo, en maakten 3 miljard records buit. Daarvan waren er 112 miljoen van Flickr. Die hack vond plaats in 2013, terwijl men er pas in 2016 achter kwam. Passwords, veiligheidsvragen en alles lag op straat.  Omdat de items die op de kussens verschijnen steeds dezelfden zijn, is Ed vrijwel zeker dat de originelen tijdens die hack gestolen zijn. Omdat Ed de high res files alleen op die site had opgeslagen, en daar zoveel mogelijk low res publiceerde, bevestigt dat zijn vermoeden. 

Deze website is eigenlijk het Eerste Hoofdstuk van mijn verhaal. De aantallen getroffen accounts bij deze hack varieren, want uiteindelijk is het nog niet geheel duidelijk hoe de gegevens verder gebruikt zijn. Wel is duidelijk dat er op het moment van de hack via het Amerikaanse Yahoo 500 miljoen account actief waren. De Flickr website is onderdeel van Yahoo en had op het moment van die hack naar zeggen 112 miljoen gebruikers.

Natuurlijk lang niet alle foto's zijn bruikbaar op de uit de hack ontstane ondergrondse markt. Hoe deze handel zich vervolgens verder verspreid heeft kunnen we op dit moment eigenlijk alleen maar raden, maar ik heb de dubieze eer gehad, dat mijn foto's en vooral mijn schilderijen op deze website goed in de smaak vielen bij malafide handelaren. Iemand gaf wel eens aan dat als je kunst nog nooit gecopieerd was je in kunstland eigenlijk niet eens meetelt. Een aardige definitie op de vraag of iets kunst is of niet, maar dat is om het verhaal ook in dit verband maar een beetje aan de luchtige kant te houden. Een absolute vereiste in de strijd tegen dit idiote fenomeen copieren. Prepare to be copied schreef een invloedrijke kunstenaar eens. Hij had zijn schaapjes allang op het droge. 

Als je inzoomt op deze hack en meer informatie boven tafel wilt hebben kom je het bericht tegen, dat er vier russen zijn veroordeeld, waaronder de infameuze meneer Baratov. Hij kreeg 5 jaar cel opgelegd. 

De volgende blogberichten wil ik wat dieper ingaan op allerlei facetten van dit gedoe. Dan zal ik komen met wat feiten en cijfers en je een kijkje achter de schermen geven. Als gezegd is dit slechts een aanzet. Hieronder vind je een aantal afbeeldingen waarmee ik blijkbaar destijds de aandacht heb getroffen.

Wordt vervolgd .........