Kunstenaar zoekt Europese steun in Copyright-zaak in China

“PERSBERICHT: NEDERLANDSE KUNSTENAAR GAAT JURIDISCH GEVECHT AAN IN CHINA” 

[Hellevoetsluis [24/05/2023] - De afgelopen maanden zijn er belangrijke stappen gezet in de strijd tegen grootschalige inbreuk op de auteursrechten van beeldend kunstenaar Ed van der Hoek. De inbreuken moeten al sinds 2013 plaatsgevonden. Eind 2015 nam Ed daar voor het eerst kennis van.

ED VAN DER HOEK

Ed van der Hoek (62) is een gerenommeerd beeldend kunstenaar met een indrukwekkende staat van dienst. Hij is in 1995 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en is sinds 1999 zelfstandig werkzaam. Zijn werken zijn zeker inmiddels zeer bekend in binnen- en buitenland en hij heeft vele opdrachten uitgevoerd zowel voor bedrijven als voor particulieren. Zijn stijl is zeer herkenbaar en is over de gehele wereld verspreid. 

OMVANG INBREUKEN

De omvang van de inbreuken op het intellectuele eigendom van Ed van der Hoek is alarmerend. Met name het platform AliExpress is een belangrijke speler waarop talloze inbreuk makende items worden aangeboden. Uit uitgebreide zoekacties op verschillende platforms blijkt dat er sinds 2013 naar schatting een jaarlijkse omzet van wel 25 a 30 miljoen euro zou kunnen zijn gegenereerd met zijn werken. Deze schatting is gebaseerd op de hoeveelheid aangeboden items en verkopers die zijn geïdentificeerd. Alles extrapolerend komt dit over de periode van inmiddels 10 jaar op duizelingwekkende bedragen.

AANVANG RECHTZAAK IN QUANZHOU

Om deze inbreuken aan te pakken, zijn juridische stappen ondernomen. Op 24 april zou de eerste rechtszaak aanvangen in Quanzhou in de Chinese Provincie Fujian aan het Intermediate People's Court. Onder casenummer [2023]-[0512]-[0114]. Deze belangrijke mijlpaal toont aan dat Ed van der Hoek serieus genomen wordt in zijn strijd voor gerechtigheid. Afhankelijk van het succes van deze eerste zaak zullen er in de toekomst meer volgen. Helaas is de eerste hoorzitting tot nader orde uitgesteld op verzoek van de advocaten van de gedaagde partij. Via de advocaten van Ed is uitdrukkelijk verzocht om vanuit Europa meer aandacht voor de zaak te vragen. 

CHINA EUROPE LAW FOUNDATION

De China Europe Law Foundation (CELF) vertegenwoordigt Ed van der Hoek in deze zaak. De CELF op haar beurt heeft een zogenaamde Power of Attorney verstrekt aan de advocaten in China, die op dit moment aan de zaak verbonden zijn. Dit zijn gespecialiseerde juristen op het gebied van Intellectueel Eigendom. 

GOFUNDME CROWDFUNDING

Om Ed van der Hoek en zijn advocaten, die op No Cure No Pay basis werken meer financiële armslag te geven voor deze moedige initiatieven is er een crowdfundingcampagne gestart op GoFundMe. Hier kan het publiek bijdragen aan de juridische strijd. Elke bijdrage, hoe klein ook, draagt bij aan het versterken van zijn juridische positie en het verwezenlijken van gerechtigheid. U kunt de campagne vinden op [https://www.gofundme.com/f/kussengevecht-de-strijd-tegen-illegale-handel]. 

UITSTEL AANGEVRAAGD DOOR GEDAAGDE PARTIJ

Ed van der Hoek is een bescheiden Nederlandse Kunstenaar. Ed is verre van een multinational met navenante financiele slagkracht in het juridische kader. Toch neemt dit niet weg, dat ook hier de rechten van een willekeurige kunstenaar beschermd moeten worden. Op dit moment bestaat er een gerede kans dat op grond van zijn relatieve onbekendheid deze zaak op de lange baan zal worden geschoven. Op dit moment is de rechtzaak op onbekende gronden uitgesteld en er is vooralsnog geen datum vastgesteld voor een hervatting van de hoorzitting. 

SCHADELIJKE GEVOLGEN VOOR KUNSTENAARS

De inbreuken op het auteursrecht van Ed van der Hoek hebben niet alleen schadelijke gevolgen voor zijn carrière, maar kunnen mogelijk ook verstrekkende gevolgen hebben voor andere kunstenaars wiens auteursrechten zijn geschonden. Ze ondermijnen de integriteit van het creatieve proces en beroven kunstenaars van de erkenning en beloning die zij verdienen voor hun werk. Daarom roepen we op tot meer bewustzijn en actie om inbreuk op auteursrechten te voorkomen en te bestraffen.

CONTACT

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Ed van der Hoek

0031-6-25018553

ed@edart.nl

www.edart.nl

 

[Bijlage 2: Factsheet - Inbreuk op auteursrechten Ed van der Hoek]

 

BIJLAGE 2

FACTSHEET: 

FACTSHEET: "KUSSENGEVECHT"

Ed van der Hoek, 06-07-1960, Beeldend Kunstenaar

Opleiding : Willem de Kooning Academie Rotterdam 1991-1995. Richting Schilderen en grafiek. Zelfstandig sinds 1999. Tentoonstellingen in binnen en buitenland. Werken in opdracht. Uitgever kaarten, prints, kalenders. (zie uitgebreide biografie)

Online verkoop: Https://www.edart.nl en tot 2022 Https://www.etsy.com/shop/edart

INBREUKEN OP INTELLECTUEEL EIGENDOM SINDS 2013.

DE SCHAAL WAAROP DIT PLAATSVINDT IS ENORM. HIERBIJ EEN UITEENZETTING:

IN CHINA

1. ALIEXPRESS 

2019 

VOOR CORONA TIJDPERK - VALUTA IS IN USD = AMERIKAANSE DOLLARS

AANTAL ITEMS : 7470306                     BEW= $39.142.472,70

AANTAL AANGETROFFEN SELLERS IS op dat moment : 146 !!

Deze willekeurige periode liep van 25 november 2019 tot en met 11 februari 2020.

De aangetroffen beelddragers: Sierkussens, deurmatten, tapijten, messenger bags, Tote bags, schorten, Prints op aluminium, canvas prints, placemats, onderzetters, banieren, paint by numbers, diamond prints. Mokken, Parapluies , telefoonhoesjes, t-shirts en zwembroeken. Tegen kerst Ed's kerstkaarten op schorten en sierkussens.

2020 (na eerste Covid golf)

Gedurende de eerste pandemie zijn er vele sellers off-line

zoekactie 2:  5467274 items              $33.123.558,65 BEW

aantal sellers : 97

2022 Operatieve sellers. Veel eerder aangetroffen stores zijn niet meer actief met de items als aangegeven. Iets ruimere tijd na Corona pandemie :

zoekactie 3:  8283991 items              $32.219.889,76 BEW

aantal sellers : 97

2023 Op verzoek advocaten nog 4e zoekactie. Doel vaststelling actieve webwinkels. Van belang voor heterdaad betrappen :

zoekactie 4:  6535006 items             $24.025.070,00 BEW

aantal sellers : 70

 

Deze cijfers extrapolerend en inbreuken sinds 2013 is er naar schatting een jaaromzet mogelijk van rond de 25 a 30 miljoen. Dit blijft giswerk. Het hoogtepunt van de inbreuken vond plaats rond 2015 tot naar schatting eind 2017. Er werden in die periode onbegrijpelijk hoge aantallen aangeboden. Daarna verdwijnen een aantal aanbieders weer en gaan over op andere artikelen. Op dat moment had Ed niet de tegenwoordigheid van geest om dit aanbod die ook plaatsvonden op meerdere platforms te registreren. Het is en was ondoenlijk voor een individuele kunstenaar hierop te kunnen reageren. EXTRAPOLEREND EN MET EEN CURVE VERLOOP IS DE SCHATTING VAN EEN TOTAALOMZET VAN 120 MILJOEN EURO DENKBAAR. 

 

EEN DERMATE GROTE ORGANISATIE ALS ALIEXPRESS MOET ONGETWIJFELD IN STAAT ZIJN DE WERKELIJKE CIJFERS TE KUNNEN OVERLEGGEN. DAT IS AAN HEN. 

 

OORZAKEN:

Na een HACK op FLICKR. Een onderdeel van YAHOO. 

Hack vond plaats rond 2013 en 2014  maar is pas in 2017 wereldkundig gemaakt !!

De zoekmachine TINEYE geeft aan dat eerste inbreuken in 2013 moeten zijn geweest. 

Kennisname van inbreuken 26-11-2015 - Via FACEBOOK connectie. Platform: Wish  Sierkussenhoesjes aan met mijn werken erop.

BEWIJSVOERING BEWIJS VAN EIGENDOM

PUBLICATIE SCHILDERIJEN EN FOTOGRAFIE :

Bewijsvoering: EXIF data - geven o.a. aan datum opname en toestel van opname.

EERSTE PUBLICATIES ALTIJD OP FLICKR via 2 ACCOUNTS:

https://www.flickr.com/photos/edart/

https://www.flickr.com/photos/vousetesici/

Werken en EXIF data verzameld in EXCEL. Links naar betreffende werken op Flickr.

Flickr is OPEN SOURCE. Bewijsvoering eigendomsrechten dus online inzichtelijk.

 

ZOEKMETHODES

SEARCH BY IMAGE Google SEARCH BY IMAGE, TINEYE, ALISEEKS, 1688 SEARCH BY IMAGE (IN WEBSITE ZELF), YANDEX IMAGE SEARCH (zeer krachtige zoekmachine met veel meer resultaten dan Google geeft), Bing, Google Nest, PIXSY

TEKSTUEEL : TAGS EN ZOEKTERMEN meeste resultaten destijds "DOG DRIVING PILLOW "

In diverse talen. Ingevoerd in BING. GOOGLE, YANDEX

 

VERVOLG CHINESE PLATFORMS

 

1. ALIEXPRESS (ZIE UITEENZETTING)

2. DHGATE

2022 Verzamelde gegevens DHGATE verstrekt geen bedrijfsgegevens.

Opvallend veel aanbod met dezelfde aantallen als aangegeven bij ALIEXPRESS.

items : 296743            BEW = $2.454.346,41

3. 1688.com

Alleen Chinese karakters op de oorspronkelijke openingspagina. Door "translate to english" goed beeld. Veel groothandelaren met hoge capaciteit.

Items: 4714426          BEW in Chinese valuta yuan 42.204.557,03 = 5.561.160,02 euro

4. ALIBABA

Alibaba is vooral een B2B platform en is als zodanig ingericht. Geen directe capaciteit wordt aangegeven. Lastig om in kaart te brengen.  

5. WISH

Wish geeft ook geen informatie weer op de diverse webpagina's. Zij hebben aantoonbaar wel substantieel verkocht en aangeboden.   

 

PLATFORMS USA EN EUROPA MET CHINESE PRODUCENTEN

6 AMAZON USA

Amazon veel matches in 2016-2017-2018. Honderden sellers. Veel takedowns,  Dezelfde productfoto's als op AliExpress, Alibaba, eBay, DHGate. Dit duidt op een overkoepelende groothandel. Productfoto waarmee alles is begonnen wordt vaak aangetroffen. Later meer varianten. Andere groothandels, andere productfoto's, andere motieven.

7 JOOM - Letlands platform opererend in Europa. 10 CHINESE AANBIEDERS die ook op andere platforms opereren. Zij zijn verplicht hun bedrijfsgegevens te openbaren.

8 EBAY - Onmogelijk om alles in kaart te brengen geen cijfers. Maar aanbod enorm.

IN NEDERLAND

9 MARKTPLAATS 

10 BOL.COM

Bij deze platforms geen extreem hoge aantallen en was er een mogelijkheid om in te kunnen grijpen en de goederen te (laten) verwijderen

SUPPLY CHAIN

In het kort mogelijke scenario's :

Zoeken bruikbare designs en ontwerpen - Marketing afdeling - Groothandelaar/Fabrikant lanceert product - Uittesten mbv zogeheten mock-up  - Interesse genereren voor bepaald product - Bij gebleken succes verder proces - Mobiliseren tussenhandelaren - activeren drophippers - Verspreiding via diverse Platforms - Specialisten op bepaalde platforms - Orders worden verzameld - Fabricageproces zelf - Distributie - Direct naar fysieke winkels of locale markten - Verzenden naar warenhuizen/hubs - Containers in schepen of verzending rechtstreeks naar eindconsumenten.

 

RECHTZAKEN

QUANZHOU PROVINCIE FUJIAN INTERMEDIATE PEOPLE'S COURT

case no : 2023 - 0504 - 0114 aangeklaagd : HAAFFK

START 24/4/2023 : Huidige Status per 24 mei 2023: UITGESTELD

 

Quanzhou China

 

 

BIJLAGE 1

[Bijlage 1: Link naar Youtube-filmpje met indruk van de aard van de Inbreuken]