Voor mezelf heb ik de inbreuken inmiddels wel in beeld. Het blijven er onverminderd veel en het is nu gewoon zaak om emotionele afstand te blijven bewaren. Dat lukt. Hoewel ik soms ook wel weer eens periodes heb dat ik eventjes op dat delicate randje balanceer. Dan wordt het weer even die inmiddels wel vertrouwde obsessie, maar ook daar kan ik inmiddels wel wat beter mee omgaan. Gelukkig is dat slecht nieuws voor iedereen die me dwarsboomt maar goed nieuws om nu eindelijk iets met structuur te doen voor de mensen, die net als ik in het begin ook echt niet wisten waar je met je "klacht" naartoe moest.
VOORUITGANG
Ook omdat er veel meer inzicht is gekregen in hoe de sierkussenhandel in elkaar zit kan ik doeltreffender opereren. ( zie mijn blog over https://www.edart.nl/copyright-fight/de-sierkussenmarkt.-een-diepgaand-onderzoek.html ) Langzaam maar zeker vergaren we de juiste kennis en de wijze waarop we deze kunnen behandelen.
Het is nu een zaak van pionieren en alternatieven zoeken.
Als eerste wil ik inventariseren wie er nog meer getroffen zijn. Ik wil een database maken met kunstenaars met hetzelfde probleem. Daar heb ik hulp bij nodig. Door gewoon meer aandacht te genereren voor het leed dat deze inbreuken voor iedere getroffene teweeg brengt. Het is in de kern vergelijkbaar met traumaverwerking. Het gevoel dat je er weinig aan lijkt te kunnen doen zou gewoon van tafel moeten. Maar hoe doe je dat?
Bij mij heeft mijn winst in de rechtszaak voor een boost gezorgd, waardoor ik zelf in ieder geval met meer vertrouwen op een goede uitkomst heb.
WINST IN RECHTSZAAK IN QUANZHOU Case # [2023-0504-1124]
We hebben nu ook een zaak tegen een van de vele "sellers" gewonnen. Het is door ons opgevat als een proefproces om uit te kunnen maken wat je nodig hebt om je zaak te winnen.
Het geeft dus aan dat we nu weten wat je nodig hebt om de rechterlijke macht te kunnen overtuigen van de noodzaak tot handhaving ten aanzien van slechte actoren.
MAAR WAT NU ? HIERBIJ EEN BEKNOPT LIJSTJE
In dit traject maak ik vaker gebruik van A.I. de sidekick om mijn ideeën te structureren, mijn strategie te versterken en informatie te verzamelen. Niet omdat AI het beter weet, want dat is gewoon niet zo. Maar omdat ik iemand nodig had die meedenkt zonder moe te worden.
HOE SPOOR JE JE WERK VERDER OP? ZIJN ER NOG ANDERE PLEKKEN?
"Op de plekken waar mijn werk opdook, zag ik ook ander werk. Veel werk. En ik durf te stellen: het overgrote deel staat daar zonder toestemming."
Daarom is het belangrijk om niet alleen naar je eigen naam te zoeken. Zoek ook op stijl. Onderwerpen. Denk aan:
TEKST IN GOOGLE, BING OF YANDEX
dog driving car pillow cartoon
kat op fiets illustratie
fox watercolor art print
SEARCH BY IMAGE
Gebruik beeldherkenningstools zoals:
Google Afbeeldingen
TinEye
Yandex Image Search (voor o.a. Aziatische platforms)
Baidu (voor de Chinese markt)
En wees alert: als jouw werk daar staat, is de kans groot dat andere werken daarnaast ook zonder toestemming gebruikt zijn.
ZOEK OP HASHTAGS
Een verrassend krachtig hulpmiddel. Juist bedoeld om anderen die hetzelfde is overkomen op te sporen.
Via Instagram, X (Twitter), Facebook en TikTok gebruiken kunstenaars zelf vaak hashtags om hun frustratie te uiten of inbreuk te melden. Denk aan:
#arttheft #stolenart #AliExpressStoleMyArt (Engels)
#kunstroof #gestolenkunst #AliExpressGestolen (Nederlands)
#艺术剽窃 #设计被盗 (Chinees)
Ik heb een uitgebreid overzicht gemaakt van relevante hashtags in vijf talen, zodat je gericht kunt zoeken én herkennen wat anderen meemaken. [Binnenkort beschikbaar op deze pagina.]
Samen sta je sterker – en vind je méér
Niet iedereen weet dat zijn of haar werk gestolen is. Maar jij kunt het wel zien. Dus als je naast jouw afbeelding ook een ander werk herkent, waarvan je vermoedt dat het zonder toestemming is gebruikt:
SCREENSHOTS
Maak een screenshot
Gebruik beeldherkenning om de maker te vinden
Laat een berichtje achter bij de kunstenaar
Zo bouwen we aan een netwerk van wederzijdse alertheid. Niet als kliklijn, maar als community.
URL
Niet onbelangrijk is dat je ook de URL meeneemt. Ik heb alles voor mezelf in een spreadsheet gezet. Die opzet kan ik op verzoek met jullie delen.
EN HOE DAN VERDER?
De bedoeling is om op al deze facetten afzonderlijk in te gaan. De basis moet nu in grote lijnen wel zichtbaar zijn.
Maar het allerbelangrijkste is om lekker door te blijven schilderen, tekenen, ontwerpen, En je niet al te druk te maken.
Zorg goed voor jezelf en laat het geen obsessie worden. Met frustratie en boosheid kom je niet verder.
SAMENVATTING ACTIEPLAN
Zoek je werk actief op: gebruik Google Images, TinEye of Baidu om met afbeelding of omschrijving te zoeken.
Check platforms waar inbreuk vaak voorkomt: zoals AliExpress, Temu, Amazon, Wish.
Gebruik hashtags om soortgelijke gevallen te vinden: in meerdere talen (#arttheft, #gestolenkunst, etc.).
Bouw een dossier op: screenshots, links, originele bestanden met EXIF-data.
Maar ook minstens zo belangrijk, zorg dat je een manier vindt om jouw eigendom te bewijzen. Daar kom ik in andere post weer op terug!
Waarschuw andere makers als je hun werk herkent. Samen sta je sterker.
???? Volg me gerust op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven van hoe dit zich ontwikkelt — en later hopelijk via Bluesky, waar het algoritme lineairer werkt en geluiden beter gehoord worden.