KUNST ED VAN DER HOEK in magazine ME AND MY DOG

KUNST ED VAN DER HOEK in magazine ME AND MY DOG

KUNST VAN DE OOSTVOORNSE KUNSTENAAR Ed van der Hoek in het populaire magazine ME AND MY DOG. Artikel over mijn werk in het Magazine Me and my Dog. Het decembernummer van 2020. De subtitel is geworden : Een man wiens werk bekender is dan zijn persoon.

 

Artikel over mijn werk in het Magazine Me and my Dog. Het decembernummer van 2020. De subtitel is geworden : Een man wiens werk bekender is dan zijn persoon. Het geeft mijn haat-liefde verhouding weer met het feit dat mijn werk blijkbaar goed in de markt ligt. Niet alleen mijn schilderijen worden illegaal gecopieerd, maar ook mijn foto's. Het is een beetje de prijs van het feit dat mijn werk ook veel online te vinden is en was. Het is de prijs van naief omspringen met een ingebakken roep om aandacht. Het is de prijs van het feit dat eenieder tegenwoordig met de rechtermuisknop en "opslaan als" zich een werk kan toeeigenen. Het is de prijs van het feit dat je een screenshot kunt maken.  Het is de prijs van het niet consequent vermelden van waarschuwingen dat op het werk auteursrechten rusten. Jij en ik downloaden af en toe wel eens een werk voor eigen gebruik, maar er zijn ook individuen die het internet afstruinen met minder eervolle bedoelingen.

Inbreuken op Intellectueel Eigendom

Zaak voor mij als kunstenaar is om mij niet al te zeer te laten beinvloeden door de negatieve zaken rondom zoals het in het vakjargon heet Inbreuken op Intellectueel Eigendom. Langzaam maar zeker begin ik een beetje grip te krijgen op het fenomeen. Daar gaan heel wat uren juridisch onderzoek maar ook een gedegen psychologische begeleiding aan vooraf. Het heeft ertoe geleid dat ik me inmiddels weer aardig af kan sluiten van die gitzwarte negatieve gebeurtenissen. Het ontdekken van het feit dat mijn werk onevenredig vaak gebruikt werd en nog steeds volop wordt is gewoon een feit.  Er bestaat een ondergrondse plaatjescentrale voor artikelen met mijn werk dat je veelal vindt bij Portals als Amazon, AliExpress, eBay, Wish en de in Nederland vaak minder bekende DHGate, TaoBao en 1688. Die laatste zijn meer bedoeld voor de onderlingen business to business handelingen. Maar dit zijn minstens zulke giganten als de op de Westerse wereld gerichte portals.  Dichter bij huis vond ik ook werk op kussensloopjes aangeboden bij Bol.com, maar ik moet deze echter wel een compliment geven voor de wijze waarop zij zijn omgegaan met de afhandeling van de inbreuk. Die was adquaat en de portal anticipeert ook op het feit dat zij in 2021 ook aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het feit dat er goederen verhandeld worden die niet voldoen aan zaken rond dat Intellectuele Eigendom. Echter of het fenomeen portals goed is voor de middenstand in ons land is weer een ander verhaal. Ik heb daar een uitermate slecht gevoel over en zorgt voor de kaalslag en verminderde leefbaarheid in onze binnensteden en winkelgebieden. De lockdowns en de gebeurtenissen van de laatste tijd zijn uiteraard een godsgeschenk voor deze allesopslurpende instituties.  Het zorgt voor een enorm machtsmonopolie. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat al deze gruwelijke instituties een duwtje in de rug hebben gekregen door die gezellige kleine onzichtbare ziekmakers. Ik geloof zelfs dat oude gezegde dat de gelegenheid de dief maakt zonder al te veel op het sentiment complotdenken in te gaan. Mijn geroer in hoe het toch in godsnaam allemaal mogelijk is dat er zoveel van mijn werk verhandeld wordt voor puur winstbejag heeft me op dat vlak behoorlijk cynisch gemaakt. Pecunia non olet ? My ass. Het is de drijfveer van alle verrotte instituties.

Maar ik zie dat ik afgedwaald ben. Het zijn sterke sentimenten blijkbaar en ik ben daarom gewoon blij dat ik door Me and my Dog ben opgemerkt als maker van kunst waarin onze geliefde honden figureren. Haha en dat moet gewoon weer voorop staan. Kunst met wezens die zorgen dat wij als mens afgeleid worden van onze soortgenoten en al hun dramatisch triviale zaken. Onze huisdieren oordelen niet en zijn uiterst gevoelig voor onze gevoelens en spiegelen onze zielen. Alhoewel niet oordelen is misschien een verkeerde conclusie. Zij oordelen wel degelijk en voelen haarfijn aan of iemand deugt of niet. Dat hebben wij als gezin al zeer vaak ondervonden. Het is ook vooral om deze feiten dat ik het zo bevrijdend heb gevonden om deze dieren in mijn leven te ontmoeten en te hebben ontmoet. Zij zorgen voor troost en verlichting en we liggen vaak dubbel van het lachen om al die foto's en filmpjes van die gevallen. We projecteren onbewust meer dan we denken.

Mijn werk kun je online bestellen op Etsy onder de volgende link.

https://www.edart.nl