Ed van der Hoek op RTV Rijnmond 4 april 2022 over inbreuken IP

ED VAN DER HOEK OP RTV RIJNMOND OVER INBREUKEN OP ZIJN AUTEURSRECHTEN IN CHINA

Het fragment duurt ongeveer 2 minuten. En begint rond 4 minuten en 35 seconden. 

https://www.rijnmond.nl/tv/aflevering/rijnmond-vandaag/1475423_20220404170000

De Crowdfundingsactie via GoFundMe vind je hieronder :

https://www.gofundme.com/f/kussengevecht-de-strijd-tegen-illegale-handel

 

In dit bericht staan nog een aantal relevante links op een rij. Hierboven de link om mij financieel te ondersteunen. Om "Het Kussengevecht" en de randzaken te kunnen bekostigen. In komend verhalen op mijn weblog zal ik wat dieper ingaan op de manier waarop het geld besteed wordt. Het aantrekken van een goede advocaat is in onze rechtsstaat verplicht. Er is een drempel bij vorderingen boven een bepaald bedrag. Ook is het heel erg belangrijk aan het worden dat er bekendheid komt rond dit soort zaken. Het is natuurlijk wel bekend dat er op de grote webportals zoals AliExpress, AliBaba, eBay en Amazon nepproducten worden aangeboden. Vroeger haalden we de schouders op. Made in HongKong of Made in China deed af en toe de wenkbrauwen wel eens fronsen, maar ik had niet verwacht dat dat online-gewinkel zou gaan zorgen tot het stelen van mijn plaatjes en die mijn collega-kunstenaars. Als een virus hebben deze inbreuken zich verspreid. Wanneer blijkt dat een product bij collega-handelaren goed verkoopt gaan mensen op zoek naar varianten op datzelfde product.  Uiteraard in de hoop dat ook zij een graantje van de te verdelen poet mee kunnen pikken. 

In eerste instantie was het voor mijn gevoel nog enigszins te volgen. Invoeren van tekst in Google als "dog driving pillow" gaf veel resultaten, maar het was nog wel enigermate te overzien. Hier en daar wat succes om "cease and desist" toe te passen. Daarmee worden de shops verplicht om de waren offline te halen, maar daarmee heb je nog zeker geen schadevergoeding. Ook dring je niet door tot de werkelijke opdrachtgevers en heb je letterlijk het laag hangende fruit. Maar er was tenminste enige genoegdoening en zo denk je een aantal problemen te hebben opgelost. Echter "happy sunshine shop" duikt dan gewoon later met precies dezelfde waar weer op als "sunshine paradise shop" of wat voor opwekkende positieve winkelnaam men er maar voor kan bedenken. Het is licht gekmakend.   

Maar de grootste schok kwam wel na de invoering van de methode om "SBI" toe te passen. SBI staat voor Search by Image. Daarmee komt de volle omvang van de schade aan de oppervlakte. Het was allemaal zo massaal en overdonderend dat je gewoonweg niet meer weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal mensen die me te hulp zijn gekomen. Langzaam ontworstel ik me uit de slachtofferrol. Met hulp van mensen van het Ondernemersklankbord, een onderdeel van de KvK zijn er een aantal varianten bedacht. En er begint lijn in te komen en hebben de eerste mensen uit het Juridische veld zich gemeld. Dat zijn hele concrete stappen. 

Verder wordt het geld ook besteed aan het verder bekend maken van mijn strijd. Tegenwoordig kom je niet echt ver op sociale media zonder een bedrag te besteden aan het reclame. Van het viraal gaan van berichten is tegenwoordig geen sprake meer. Het is een kille berekening gewoorden. Wil je 1000 mensen bereiken dan betaal je 25 euro. Het is bijna pervers, maar ook dat is tegenwoordig onderdeel van de strategie. Ik begrijp zeer zeker dat je niet overal in kan vliegen. Het is een kwestie van "Pick Your Battles". Dat is bijna genant jargon aan het worden. "Het is wat het is" is er ook al zo een. Nou ik kan je verzekeren dat het nog niet "is wat het is". Daar waar ik nog enige invloed uit kan oefenen in het bevechten van onrecht wil ik doorgaan. Het is te ver heen om er nu het bijltje bij neer te leggen. Wil je me steunen dan graag natuurlijk. Al is het om mijn tijdverlies te kunnen compenseren, want als ik met deze battle bezig ben kun je natuurlijk niet echt productief zijn.  Hoewel ik echt zo snel mogelijk weer fris en creatief aan de gang wil. Ik heb een gedeelte van mijn werkzaamheden stop gezet. Ik kon het allemaal even niet meer bijbenen. Dat was vooral mijn werk via mijn Etsy webshop. Daar moet ik normaal ook relatief veel tijd in stoppen. Die inkomsten vallen de komende maanden even weg, maar ik moet me gewoonweg kunnen concentreren op dit "Kussengevecht" . Onderzoek en het vergaren van bewijsmateriaal kost enorm veel tijd en energie, maar een zaak van deze proporties kan natuurlijk niet meer zonder. Het is een gok, want je hebt echt geen garantie op succes, dat realiseer ik me terdege. Ik temper mijn verwachtingen, maar ik heb toch zeker goede hoop !

 

https://www.youtube.com/watch?v=-h9RzrzmFYo

Voel je de behoefte om mij met raad en daad bij te staan dan zou ik daar heel erg blij mee zijn. Het hoeft allemaal niet voor niets. Laat maar weten hoe ik je daar in tegemoet zou kunnen komen.

 

Ed van der Hoek op RTV Rijnmond 4 april 2022 over inbreuken IP