Juridische strijd auteursrechten Ed van der Hoek

KUSSENGEVECHT

"Kussengevecht" is de ietwat ludieke subtitel van de strijd van de Nederlandse kunstenaar Ed van der Hoek voor het behalen van zijn auteursrecht. Een sierkussen is het item waarop de werken van Ed van der Hoek het meest geprojecteerd worden. Om precies te zijn vooral op de hoesjes van de sierkussens, waar veel vraag naar is. Daarnaast is het een item dat in opgevouwen toestand laag in volume blijft. Het past in de brievenbus bij de eindgebruikers en het zijn deze eigenschappen die ervoor zorgen dat dit enorm winstgevende producten blijken. Decoratief van aard en relatief goedkoop te produceren. Uit talloze zoekacties op verschillende platforms blijkt dat er sinds 2013 reeds inbreuk wordt gemaakt op zijn auteursrecht. Het is de schaduwkant van het maken van vrolijke en vooral toegankelijke kunst. Zodra werken van willekeurige kunstenaars door malafide partijen als commercieel interessant aangemerkt kan worden is er een grote kans dat je als kunstenaar in een hoek beland waar je helemaal niet zou willen zijn. Op een sierkussen.

 

GEEN TOESTEMMING GEVRAAGD VOOR HET AFBEELDEN VAN ZIJN HERKENBARE KUNST ?

Ed van der Hoek maakt inmiddels sinds een kleine dertig jaar schilderijen met als voornaamste thema's dieren in klassieke auto's. Een op het oog wat ongebruikelijke combinatie maar tezamen zijn dieren en auto's bij uitstek universele thema's. Ed geeft deze op een zeer specifieke en herkenbare manier weer met betrekking tot belijning, compositie en kleurgebruik. Zijn stijl is, zo zegt men, van mijlenver af herkenbaar en dit is een trigger voor een aantal malafide handelaren gebleken. Malafide in de zin dat deze verkopers geen toestemming vragen om dit werk dan ook te mogen gebruiken. Er heeft zich in al de jaren dat deze werken op kussens worden verkocht geen enkele producent gemeld met een verzoek om de werken in licentie op deze items te mogen drukken.

START ZOEKTOCHT NAAR HOE HIJ ZIJN RECHT KAN BEHALEN

Het is een lange en stressvolle weg geweest om te zoeken naar een manier waarop actie tegen deze inbreuken op zijn Intellectuele Eigendommen zou kunnen worden geadresseerd.Er zijn letterlijk jaren overheen gegaan vooraleer de juiste hulpinstanties bereid waren om Ed terzijde te staan in deze strijd. Een verhaal met alle ups en downs op zich. 

ONDERNEMERSKLANKBORD

In 2018 kwam Ed in contact met mensen van de Rotterdamse tak van het Ondernemersklankbord en vanaf dat moment is de aanloop naar een mogelijke doorbraak reeds ingezet. Stap voor stap worden mogelijkheden onderzocht en heeft Ed ook de systematiek in diezelfde bewijsvoering steeds scherper aangesteld naar de huidige staat van het hebben van onweerlegbaar bewijs. Detais zijn in de rechtsgang juist geen futiele zaken. Ze vergen enorm veel tijd en toewijding. Vaak ging dit ook ten koste van zijn creativiteit en zijn eigen productie is een aantal jaren hierdoor zeer zeker gestagneerd. Echter door de enorme omvang van de inbreuken was er gewoon geen weg terug. Wel was het in deze periode zeer zeker zaak voldoende emotionele afstand tot deze energievretende gebeurtenissen te bewaren.

RESULTATEN NA TELEVISIE-UITZENDING en ARTIKEL IN HET AD

Na een televisie uitzending en een artikel in een van de landelijke dagbladen is Ed's verhaal in de zomer van 2022 opgepikt door een aantal mensen, met directe banden tot de Chinese Rechtspraak. In het najaar zijn er door deze partijen een aantal toetsingen met het oog op de haalbaarheid tot het voeren van Rechtzaken positief uitgepakt. De advocaten hebben veel vertrouwen in de waterdichte bewijsvoering. Echter zoals in vele zaken in de rechtspraak zijn er zeer uitgesproken belanghebbenden in de zaken op het gebied van Inbreuken op Intellectuele Eigendommen.  

LINK NAAR ARTIKEL IN HET AD OVER ILLEGALE HANDEL MET WERK VAN ED 

https://www.ad.nl/binnenland/kunst-van-ed-wordt-op-aliexpress-illegaal-verkocht-voor-een-schijntje-omvang-gigantisch~aa2600ae/

 

AANVANG RECHTZAAK IN QUANZHOU
Om deze inbreuken aan te pakken, zijn juridische stappen ondernomen. Op 24 april zou de eerste rechtszaak aanvangen in Quanzhou in de Chinese Provincie Fujian aan het Intermediate People's Court. Onder casenummer [2023]-[0512]-[0114]. Deze belangrijke mijlpaal toont aan dat Ed van der Hoek serieus genomen wordt in zijn strijd voor gerechtigheid. Afhankelijk van het succes van deze eerste zaak zullen er in de toekomst meer volgen. Helaas is de eerste hoorzitting tot nader orde uitgesteld op verzoek van de advocaten van de gedaagde partij. Via de advocaten van Ed is uitdrukkelijk verzocht om vanuit Europa meer aandacht voor de zaak te vragen. 

 

CHINA EUROPE LAW FOUNDATION
De China Europe Law Foundation (CELF) vertegenwoordigt Ed van der Hoek in deze zaak. De CELF op haar beurt heeft een zogenaamde Power of Attorney verstrekt aan de advocaten in China, die op dit moment aan de zaak verbonden zijn. Dit zijn gespecialiseerde juristen op het gebied van Intellectueel Eigendom. 

 

GOFUNDME CROWDFUNDING
Om Ed van der Hoek en zijn advocaten, die op No Cure No Pay basis werken meer financiële armslag te geven voor deze moedige initiatieven is er een crowdfundingcampagne gestart op GoFundMe. Hier kan het publiek bijdragen aan de juridische strijd. Elke bijdrage, hoe klein ook, draagt bij aan het versterken van zijn juridische positie en het verwezenlijken van gerechtigheid. U kunt de campagne vinden op https://www.gofundme.com/f/kussengevecht-de-strijd-tegen-illegale-handel 

 

UITSTEL AANGEVRAAGD DOOR GEDAAGDE PARTIJ
Ed van der Hoek is een bescheiden Nederlandse Kunstenaar. Ed is verre van een multinational met navenante financiele slagkracht in het juridische kader. Toch neemt dit niet weg, dat ook hier de rechten van een willekeurige kunstenaar beschermd moeten worden. Op dit moment bestaat er een gerede kans dat op grond van zijn relatieve onbekendheid deze zaak op de lange baan zal worden geschoven. Op dit moment is de rechtzaak op onbekende gronden uitgesteld en er is vooralsnog geen datum vastgesteld voor een hervatting van de hoorzitting. 

 

SCHADELIJKE GEVOLGEN VOOR KUNSTENAARS
De inbreuken op het auteursrecht van Ed van der Hoek hebben niet alleen schadelijke gevolgen voor zijn carrière, maar kunnen mogelijk ook verstrekkende gevolgen hebben voor andere kunstenaars wiens auteursrechten zijn geschonden. Ze ondermijnen de integriteit van het creatieve proces en beroven kunstenaars van de erkenning en beloning die zij verdienen voor hun werk. Daarom roepen we op tot meer bewustzijn en actie om inbreuk op auteursrechten te voorkomen en te bestraffen.

 

CONTACT
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Ed van der Hoek

0031-6-25018553

ed@edart.nl

www.edart.nl

 

WIL JE ME STEUNEN IN DE STRIJD TEGEN DEZE ILLEGALE HANDEL ?

DONEER DAN OP GOFUNDME : https://www.gofundme.com/f/kussengevecht-de-strijd-tegen-illegale-handel