Ed van der Hoek

WIE IS ED VAN DER HOEK?

Ed van der Hoek is in in het illustere jaar 1960 geboren. In het pittoreske badplaatsje aan de Voornse kust met de naam Oostvoorne. 1960 was een Olympsch jaar en achteraf kun je misschien ook wel stellen dat hij onder het Olympische motto is geboren. Meedoen is belangrijker dan winnen. Je kent dat soort personen wel. Zij die overal zeker zeer getalenteerd voor waren en de indruk gaven alle moeiteloos te doen, maar die nooit in staat waren echt door te zetten en de absolute top te bereiken. Welnu die condities blijken een solide basis voor het kunstenaarsschap. Het moet hier en daar wat schuren. Het is net niet zo dat een kunstenaar moet lijden, maar onrust en geldingsdrang zijn toch een goede voedingsbodem voor het uiten van onderliggende creativiteit en een bepaalde drang om je visie te manifesteren. In delicate balans tussen toegankelijkheid en vrolijkheid enerzijds en anderzijds de niet in te tomen behoefte om hiermee donkere en negatieve gevoelens te overwinnen. 

OPLEIDING AAN DE WILLEM DE KOONING ACADEMIE IN ROTTERDAM. 1991-1995

Mijn opleiding heb ik genoten aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Overdag werken en 's avonds naar de lessen. En 's nachts en in de weekenden mijn werken maken. Ik ben na 4 jaar afgestudeerd op schilderen en grafiek. Ondanks de drukte een toptijd ! Daar heb ik ook ondervonden dat ik in aanleg vooral een tekenaar en een schilder ben. 

Tot het internettijdperk zijn intrede deed was de kunstwereld vrij overzichtelijk met een ingebakken hierarchische structuur. Kunstenaar maakt kunst. Vind of wordt gevonden door een galerie. Galerie promoot hem of haar en zorgt voor de klantenkring. Klant koopt werken van de kunstenaar en galerie ontvangt het geld van de klant en betaalt vervolgens de kunstenaar het vooraf afgesproken percentage van de verkoopprijs. We dronken nog een flinke borrel en we gingen blij naar ons atelier terug om weer vrolijk verder te schilderen. 

Ed van der Hoek
Ed van der Hoek
Ed van der Hoek
Ed van der Hoek

 

Buiten de inmiddels kenmerkende cartoonachtige schilderijen maak ik ook veel werk dat eigenlijk niet direct geschikt is om aan de muur te hangen. In mijn dagboekjes maak ik sinds 1989 al kleine 5x5 cm tekeningen. Samen met een aantal filmpjes van onze trouwe hond Trees is "I got sunshine in a bag" ontstaan. Een soortgelijk project is in de maak. Nu met eigen op maat gemaakte muziek. Mijn werk kan ik voorzichtig wel onderverdelen in uiteenlopende thema's. Daar wil ik in dit persoonlijke gedeelte van de webwinkel samen met mijn webog ofwel nieuwsberichten zeker ook aandacht aan besteden. 

 

Ik heb hier wel over getwijfeld of ik dit in mijn introductie zou opnemen, maar sinds een aantal jaren is dit verhaal onlosmakelijk verbonden geraakt met mijn werk. De werken blijven zelf blijven vrolijk en gezellig, maar minder betrouwbare individuen hebben gemeend met dat vrolijks een illegaal handeltje te beginnen. Er is sinds afgelopen maanden een mogelijkheid ontstaan om er actie op te ondernemen. Over de vorderingen bericht ik af en toe op mijn blog. Hieronder een impressie van de aard van deze inbreuken. 

 

WIL JE ME STEUNEN IN DE STRIJD TEGEN DEZE ILLEGALE HANDEL ?

DONEER DAN OP GOFUNDME : https://www.gofundme.com/f/kussengevecht-de-strijd-tegen-illegale-handel

 


De kaarten en prints in deze Edart webwinkel zijn gebaseerd op mijn originele schilderijen. Die zijn voor het merendeel in opdracht gemaakt. Verder wil ik jullie in deze vrolijkste webwinkel van Nederland ook kennis laten maken met wat ik allemaal zo uitspook in deze soms knotsgekke wereld met die dunne lijntjes zijn tussen pech en geluk, oorlog en vrede, ying en yang, liefde en haat, spek en bonen, kat en hond en nog wat van die tegenstellingen. Gelukkig moet ik bijna zeggen, want per slot van rekening zijn al die tegenstellingen echt ook de voedingsbodem van heel veel kunstuitingen. De kunstenaar geeft hier vorm aan en bepaalt of hij dat met of zonder humor wil brengen. Op mij komt deze wereld vaak vrij absurd over en probeer ik met enige lichtvoetigheid deze wereld een wat vrolijker aanzien te geven. Dat hoeft niet een ieders kopje thee te zijn, maar ik heb er in ieder geval zelf veel plezier in en hopelijk ervaart u dit bij het bezoek aan mijn winkeltje. Ik zou zeggen bekijk het maar en wellicht zie ik je aan de kassa ; ) Of niet, maar in ieder geval heel veel plezier op dit stukje wereldwijde web.

 

 

Ga akkoord met de privacy policy